Printre fotografi circula vorba ca cea mai buna camera este cea pe care o ai (intotdeauna) la tine. Si ce camera ai putea avea mereu cu tine daca nu camera telefonului mobil, care nu are cum sa iti lipseasca din buzunar. Si cum, mai ales smartphone-urile, au camere din ce in ce mai bune, poti spune ca te poti baza pe ele in anumite momente. Evident ca nu poti compara calitatea cu a unui DSLR sau mirroless, pentru ca nu ai nici senzor si nici optica pe masura, dar poti transmite starea unui moment; iar avantajul este ca o poti face aproape instant.
Cam asa stateau lucrurile pana sa apara Galaxy S4 Zoom de la Samsung - smartphone-ul cu cea mai buna camera foto. Poate vi se pare un pic exagerata aceasta titulatura, insa, daca veti arunca o privie peste specificatii, va veti da seama ca nu este deloc asa. Chiar daca este un smartphone la baza (un S4 mini cu mai putini "muschi") senzorul foto este de compacta, adica ceva mai mare (deci un plus ptr. detalii si high ISO); iar daca mai punem la socoteala si optica (care este clar superioara oricarui smartphone) plus zoom-ul optic de 10x, deja cred ca ne putem face o parere despre ce poate S4 Zoom.
De ce poate el cu adevarat m-am convins si eu in cele cateva zile in care l-am avut in test. L-am intors pe toate partile, am fotografiat cu el in diverse conditii, am facut cateva time-lapse-uri, am filmat, darl-am folosit si ca telefon. Despre concluzii, plusuri si minusuri, voi vorbi pe scurt mai jos, pentru ca sunt sigur ca va sunt de folos mai degraba lucrurile concrete decat povestile.
Asadar mi-a placut foarte mult combinatia dintre senzorul CMOS de 1/2.3" si 16 Mp, zoom-ul optic cu OIS (sistemul proprietar de stabilizare a imaginii de la Samsung) de 10x si sistemul de operare Android 4.2.2. Folosind aceasta combinatie ai la dispozitie o multime de alternative de fotografiere. Chiar daca nu suporta (deocamdata) formatul RAW, S4 Zoom se descurca onorabil in aproape orice situatie, pentru ca meniul sau iti ofera mai multe moduri de fotografiere, inclusiv un mod manual, iar daca acestea nu iti sunt de ajuns, poti oricand downloada aplicatiile dorite din Google Play.
Eu am folosit doar cateva : HDR Camera+, Lapse it PRO si Camera 360.
Calitatea imaginilor mi se pare foarte buna, cand lumina este suficienta, si multumitoare, in conditii de lumina slaba, cu detalii bune la valori ISO ridicate. Focalizarea se face rapid si precis, fie prin apasarea butonului dedicat din dreapta-jos, fie prin functia Touch-focus.
Camera secundara de 1,9 MP isi arata limitele in lumina slaba, insa este foarte buna pentru apelurile video.
Filmarile facute cu S4 Zoom sunt de calitate in ambele moduri : HD sau Full HD. Trebuie sa marturisesc ca aceasta functie n-am exploatat-o prea mult, insa atat cat am facut-o am fost multumit de rezultate.
Si daca tot are functiile unei camere foto compacte, nu puteau lipsi blitul xenon (suficient de puternic) si montura pentru trepied, un alt lucru foarte util al acestui gadget.
Privit din cealalta perspectiva, S4 Zoom este un smartphone echilibrat, cu suficient de multe resurse pentru a rula fluent aplicatii, jocuri si alte cele. Dar, haideti sa intram in detalii :
Display-ul qHD de tip super-AMOLED este destul de luminos, cu o densitate suficienta pentru diagonala sa (4,3"). Ca la orice display de tipul asta, vei intalni culori super-saturate si contrast puternic, ceea ce nu este neaparat un avantaj pentru fotografii care vor o redare cat mai fidela a culorilor. Dar pentru cei care vor sa faca impresie, desigur ca acest display va fi unul preferat. Indiferent din ce categoie faci parte, e greu de crezut ca nu te vor incanta la prima vedere fotografiile facute cu S4 Zoom. Eu am avut ocazia sa prind cateva zile insorite de toamna, iar culorile redate de display-ul telefonului erau foarte placute. Comparandu-l insa cu display-ul de la NX 300, care este tot un AMOLED, as putea spune ca ultimul reda culorile mult mai natural.
Folosit strict ca telefon, daca nu ai o problema ca vei duce la ureche un aparat foto, S4 Zoom nu dezamageste nici la acest capitol, volumul in timpul apelurilor fiind indeajuns de puternic incat sa poti auzi clar chiar si pe o strada aglomerata; in aceeasi masura, interlocutori te pot auzi foarte bine in orice conditii, gratie prezentei unui al 2-lea microfon gandit pentru a capta zgomotul de fond (acesta fiind apoi eliminat in timp real de catre soft-ul telefonului). De asemeni, volumul tonului de apel si al notificarilor este puternic si clar.
Navigarea pe internet nu iti va pune probleme, paginile incarcandu-se rapid si fiind usor de citit.
Partea de conectivitate wireless este destul de bogata, ai :Wi-Fi a/b/g/n 2.4G/5GHz, Bluetooth 4.0 si NFC. Evident ca nu lipseste portul micro-usb pentru incaracre si transfer de date, dar si un port infrarosu (IR), intalnit la fratele mai mare S4. Acest port mi s-a parut unul foarte util, pentru ca ai la dispozitie o multime de aplicatii care iti pot transforma telefonul intr-o veritabila telecomanda atat pentru TV cat si ptr. camera foto. L-am testat in ambele ipostaze, cu IR Universal Remote (pentru TV) si cu DSLR Remote (pentru camera) si trebuie sa marturisesc ca s-a descurcat excelent - a declansat DSLR-ul fara probleme din spate, de la vreo 2 metri.
Localizarea cu suport GPS, A-GPS si GLONASS se face aproape instant, fie ca stai pe loc sau esti in miscare, ba mai mult, S4 Zoom reuseste sa fixeze locatia (ce-i drept mai greu) chiar si in interior (scanand cu aplicatia GPS Status & Toolbox gasea 3-4 sateliti).
Procesorul si RAM-ul le-am pus la incercare cu un joc despre care stiam ca este destul de pretentios la resurse - IRON Man 3, pe care l-am descarcat destul de repede in memoria interna a telefonului. Odata lansat jocul, telefonul s-a comportat exemplar, raspunzand instant oricarei atingeri sau miscari din timpul jocului, iar display-ul a ajutat si el la crearea unei experiente foarte placute. In timpul acestui joc, telefonul s-a incalzit ushor in partea din spate, insa procentajul acumulatorului n-a scazut dramatic, cum s-a intamplat in cazul altor telefoane testate.
Ca tot vorbeam de acumulator, acesta are 2330 mAh, poate fi inlocuit si este suficient pentru a rezista unei zile de folosire intensa; insa eu am reusit sa folosesc S4 Zoom si 2 zile fara sa il incarc, cu ceva apeluri, fotografii, luminozitatea in modul auto si Wi-Fi + sincronizare automata active permanent. Cred ca se poate "stoarce" si mai mult din aceast acumulator (cu toate ca eu sunt foarte multumit de comportamentul lui), dar asta depinde foarte mult de modul de folosire al telefonului.
Spatiul de stocare de 8 Gb (din care 5 disponibili) este si el suficient in cazul in care nu faci foarte multe fotografii (sau mai bine zis daca nu uiti sa le descarci din cand in cand) si nu te gandesti sa instalezi cele mai mari aplicatii sau jocuri. Din experienta proprie, va pot spune ca nu am ramas fara spatiu in timpul utilizarii, cu toate ca am facut mai multe time-lapse-uri ale caror fotografii au fost stocate in memoria aparatului. Totusi, ca sa nu ai surprize, mai ales cand pleci intr-un concediu, e bine sa ai la tine si un card micro-SD (de preferat unul cu viteza buna).
Daca ma intrebati ce ii lipseste lui S4 Zoom, va pot spune ca din punctul meu de vedere nu ii lipsesc prea multe, insa sigur exista loc de imbunatatiri. Spre exemplu mi-ar fi placut sa existe un led pentru notificari si cred ca ar fi fost perfect daca acest device ar fi fost proiectat sa reziste la apa si, evetual, la socuri; insa asta poate fi o optiune a unei posibile variante viitoare - un S4 Plus Zoom sau un S5 Zoom. De asemeni, nu ar fi stricat un led posterior care sa poata fi folosit pentru filmarile in lumina slaba sau ca lanterna.
Ca o concluzie, as putea spune, fara a putea fi acuzat ca sunt partinitor, ca Galaxy S4 Zoom de la Samsung este un device inspirat, util si, chiar, surprinzator, care isi revendica foarte bine locul sau in liga superioara a gadgeturilor din ultima perioada. Functiile sale si experienta de utilizare il recomanda in special fotografilor drept un back-up bun de luat in seama (mai ales ptr. online), insa cred ca va fi pe placul oricui il va incerca si va dori sa il aiba.
Completez acest review cu sample-uri brute full-size, dar si cu un time-lapse, realizate in timpul celor cateva zile petrecute alaturi de S4 Zoom.
Astept sa-mi spuneti cum vi s-a parut acest review, iar daca detineti deja un S4 Zoom, astept sa-mi impartasiti din experientele voastre cu el. De asemeni, daca aveti intrebari legate de subiectul dezbatut, le astept tot aici.
Multumesc SAMSUNG ROMANIA pentru amabilitatea de a-mi oefri acest device ptr. test.
Sample-uri brute (click ptr. full-size)
Timelapse
4 comentarii:
nu cred ca-l bate pe nokia 1020
Nu pot sa ma pronunt in ceea ce priveste Nokia 1020 pentru ca nu l-am testat. Pot sa-ti spun sigur ca S4 Zoom are o camera foarte buna si o multime de moduri de fotografiere. In plus are zoom optic de 10X si o deschidere a lentilei mult mai mare decat la Nokia.
zici tu mai tare decat nokia.. http://youtu.be/ro5eLDcWHjY
si cand ai si asa ceva Primara: 41 MP 7152 x 5368 pixels, Carl Zeiss optics, optical image stabilization, autofocus, dual-LED+Xenon / 1080p
Frontala: 1.3 MP / 720p
Cei 41 de Mp nu sunt chiar reali; sunt interpolati. Optica, fie ea si Carl Zeiss e fixa, iar zoom-ul este digital, deci alta pierdere de calitate. S4 Zoom are si el sistem de stabilizare, pe care l-am testat si pot spune ca functioneaza foarte bine - poti face poza din mana chiar si noaptea.
Repet, e greu de comparat ceva ce stii de la altii cu ceva ce ai testat personal.
Trimiteți un comentariu