De câțiva ani buni Lenovo se identifică și cu unele dintre cele mai interesante smartphone-uri și tablete, câteva chiar emblematice pentru segmentul din care face parte. Și aici îmi vin în minte smartphone-uri ca Vibe X2 sau tabletele din seria Yoga.
M-am gândit să scriu acest review tocmai pentru a-i ajuta pe cei aflați în căutarea unui smartphone corect, la un preț decent. Vorbim, desigur, după cum spune și titlul, de Lenovo Vibe C2 Power.
Primul contact cu un smartphone Lenovo a fost atunci când o prietenă de familie și-a cumpărat un Vibe X2, care mi s-a părut foarte interesant, de care persoana respectivă a fost foarte mulțumită.
De vreo 2 săptămâni am intrat în posesia unui C2 Power, cumpărat de la Flanco. Vă spun mai târziu și de ce de la ei. Mai întâi, haideți să vă spun ce m-a determinat să aleg acest model de Lenovo :
- display-ul, un IPS de calitate (5 inchi, HD) m-a dus cu gândul la un iPhone. Și asta mai ales datorită aspectului dar și a dispunerii meniului (stil iOS);
- camera foto principală (spate), care în pozele de test m-a impresionat;
- specificațiile tehnice (2 Gb RAM, 16 GB ROM, dual-sim, 4G, etc)
- bateria de 3500 mAh, care, teoretic, i-ar asigura o autonomie mai mare.
- accesoriile incluse
Și acum, să intrăm în detalii :
Aspectul
C2 Power (K10a40) are un aspect exterior destul de comun, dar plăcut totodată, nu este la fel de fin ca modelele high-end, însă își reprezintă corect segementul din care face parte. Pe partea frontală găsim sus difuzorul pentru convorbiri, camera frontală, led-ul pentru notificări și senzorii de lumină ambientală și proximitate. În partea de jos se află tastele capacitive neluminate, conturate cu argintiu mat. Pe această parte nu găsești nici un indiciu legat de marcă sau model, însă pe spate lucrurile se schimbă, pentru că pe capac vei vedea, sub led-ul camerei foto logo-ul Lenovo.
Apropos de capacul posterior - acesta prezintă o textură fină menită să sporească aderența telefonului atunci când este ținut în mână. Dar acest aspect este aproape anulat de capacul de protecție din pachet care are un finisaj fără textură ce îl va face alunecos pe anumite suprafețe. Ținut în mână nu mi s-a părut să aibă vreo problemă din acest punct de vedere.
Rămânem la partea posterioară, acolo unde, pe lângă logo-ul producătorului, întâlnim camera foto principală (cu o deschidere destul de mare) însoțită de un blitz led, iar deasupra camerei, în partea dreaptă, se află microfonul secundar, folosit pentru atenuarea zgomotului de fond. În partea de jos a capacului se află decupajul pentru difuzor (da, este doar unul, în ciuda aparențelor).
Partea de conectivitate clasică este minimalistă, Lenovo alegând să doteze C2 Power doar cu portul micro-usb (pentru încărcare și transfer de date), situat în partea inferioară pe mijloc și portul pentru căști (incluse în pachet), situat în partea superioară, de asemeni pe mijloc. Tot în partea inferioară pe ramă este poziționat și microfonul principal.
Display-ul
... este, după cum spuneam, unul care atrage atenția, fiind unul din cele mai bune IPS-uri pe care le-am văzut pentru acest segment. Deși vorbim de o rezoluție HD (1280/720) Lenovo C2 Power oferă o experiență plăcută de fiecare dată când e utilizat, având culori suficient de saturate și naturale, contrast bun, dar și o claritate peste medie. Comparat cu un AMOLED, la început am avut senzația că are o ușoară tentă albastră (pe alb), însă, pe măsură ce m-am acomodat nu am mai avut această senzație. De altfel, dacă nu ești mulțumit de culori, contrast sau claritate le poți ajusta din Setări/Afișaj/Mira Vision. Luminozitatea este suficientă pentru utilizarea în zilele însorite.
În momentul cumpărării am testat mai multe modele de la producători diferiți, iar display-ul de la C2 Power mi-a plăcut cel mai mult. De altfel cam tot ce am văzut de la Lenovo mi-a plăcut la acest capitol.
Dacă am vorbit despre display, nu pot să nu vorbesc și despre touch-screen. Despre acesta n-am găsit încă nici o referință legată de felul sticlei. Dar din experiența personală pot spune că aceasta nu se zgârie foarte ușor. Totuși vă recomand să aplicați măcar folia de protecție din pachet, dacă nu chiar una de tip tempered-glass. Per total, touch-ul mi s-a părut destul de sensibil, având uneori rateuri la colțuri. În testul pentru multi-touch, am descoperit că suportă 5 degete simultan, suficiente, zic eu pentru aplicațiile uzuale.
Camerele Foto
... sunt și ele peste media segmentului din punctul meu de vedere.
Mai ales camera principală, cu o rezoluție de 8 megapixeli în format 4:3, respectiv 6 megapixeli în format 16:9 (full-screen) a demonstrat în teste că are culori și detalii bune, cu o compresie moderată, în aproape toate situațiile de fotografiere. Evident, cele mai bune rezultate se obțim în lumină bună, dar nici în lumină slabă nu m-a dezamăgit. Contează foarte mult cum fotografiezi și la ce te raportezi. În testele pentru ISO, am fost mulțumit de rezultate, granulația fiind asemănătoare cu cea a unei camere foto. Dacă ar fi să mă raportez la un DSLR (Nikon D90 de ex), aș putea spune că o fotografie la ISO 1600 făcută cu C2 Power are aproximativ aceeași granulație și aspect cu una făcută cu D90 la ISO 6400. Dar, evident vorbim de un senzor de dimensiuni reduse versus unul de vreo 10 ori mai mare. Apropos de senzorul camerei principale; se pare că acesta este unul SONY, ceea ce explică rezultatele bune ale camerei foto.
Efectele disponibile pentru fotografiere nu sunt foarte multe, astfel că, dacă vrei să fotografiezi altfel poți alege dintre : HDR mode (disponibil în ecranul principal al aplicației pentru cameră), panorama și efecte de culoare (selectabile dintr-un sub-meniu al aceleiași aplicații).
Am testat modul HDR în zile însorite și am fost mulțumit în general de rezultate, recuperând bine detaliile atât din zonele întunecate cât și din cele supra-expuse. Tot despre HDR pot spune că da o tentă albăstruie fotografiilor (comparabil cu aceleași fotografii realizate în modul standard).
Un minus al lui C2 Power este faptul că Lenovo a ales să „îl lase” să filmeze doar HD (1280x720). Pentru asta trebuie selectată din meniul camerei calitatea maximă (fin), pentru că default va fi setată la rezoluție VGA (640x480) (înalt). Detaliile nu sunt la fel de plăcute ca cele din fotografii, dar sunt mai bune față de cele ale unor smartphone-uri din clasa de preț.
Stabilizarea de imagine ajută în situațiile în care nu avem lumină suficientă, însă atunci trebuie să avem mâini destul de ferme. Am reușit să obțin imagini de noapte sau fotografiate în condiții de lumină slabă cu rezultate bune (găsiți mai jos exemple). Evident că blitz-ul e de preferat atunci când nu avem lumină suficientă, dar trebuie ținut cont de faptul că raza lui de acoperire nu este foarte mare.
Camera frontală are 5 megapixeli în format 4:3 și 4 megapixeli în format 16:9 (ecran complet).
Selfie-urile ies destul de bine, cu sau fără beauty mode, având o compresie redusă, culori și detalii plăcute. În „beauty mode” se poate selecta intensitatea „înfrumusețării” dintr-un slider cu 7 trepte. Tot camera frontală are un mod de recunoaștere al sexului și vârstei, plus mod de fotografiere automată la detectarea zâmbetului sau a unor gesturi. Pe mine aplicația camerei frontale m-a făcut mai tânăr de cele mai multe ori, dar n-a reușit să îmi recunoască zâmbetul decât dacă deschideam gura. În schimb la fetița mea declanșa de fiecare dată.
Dacă veți vrea să filmați cu camera frontală, o veți putea face doar la maxim 640x480 (VGA), ceea ce mi se pare ușor depășit. Dar, dacă ținem cont de destinația clipurilor filmate cu această cameră, nu cred că e o problemă foarte mare.
Crop 100% dintr-o fotografie facută cu C2 Power camera principală, fără procesare sau ajustări.
Mai multe fotografii de test găsiți aici :
Sample-uri video filmate în exterior și în interior :
Bateria
Faptul că acest model de smartphone are „în coadă” sintagma power, are legătură cu bateria, care are o capacitate de 3500 mAh. Cu toate astea, nu mi s-a părut că C2 Power are avea un interval mai lung între încărcări. Practic tot în fiecare seară va avea nevoie de încărcare, cel puțin din experiența personală, în condițiile unei utilizări normale (date/wi-fi non-stop, social media, internet, fotografii).
Procesor, RAM, ROM.
La acest capitol nu voi insista prea mult, pentru că nu sunt genul de utilizator care să aibă nevoie de super-specificații. În ciuda celor (doar) 4 nuclee de 1Ghz, C2 Power se mișcă fluent în majoritatea situațiilor, fiind cu siguranță ajutat de cei 2Gb de RAM (din care mai mereu rămân în jur de 500-900mb liberi). Ca să vă faceți o idee legată de performanțele sale, găsiți mai jos un print-screen cu rezultatul înregistrat într-un test cu Antutu Benchmark.
Cei 16 Gb alocați memoriei interne îi consider arhisuficienți pentru fotografii, clipuri, muzică și orice altceva îți dorești să păstrezi în telefon. Iar dacă vei umple memoria internă, vei putea pune oricând un card micro-SD de până la 32 Gb și asta fără să renunți la folosirea vreunui SIM, pentru că are slot dedicat.
Mai jos scorul înregistrat în Antutu și poziția în clasament.
Conectivitate wireless
Lenovo Vibe C2 Power este dotat cu minimul de conectivitate necesară majorității utilizatorilor : Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, Radio FM.
Din experiența personală, vă pot spune că nu am întâmpinat probleme cu niciuna dintre aceste conexiuni, fiind mulțumit atât de semnalul wi-fi cât și de fixarea locației prin GPS (atât în interior cât și în exterior). Transferurile prin Bluetooth s-au realizat, de asemeni, fără probleme. Aplicația de radio asigură o recepție bună, chiar și în interior, iar sunetul redat este destul de echilibrat, cu înalte ceva mai pronunțate, aspect pe care îl vei observa și atunci când vei asculta muzică de pe Youtube sau una din piesele favorite.
Apeluri & 4G
La efectuarea și primirea de apeluri nu am sesizat vreo problemă, auzind bine interlocutori și fiind auzit, de asemeni, bine. Telefonul suportă conexiune 4G pe ambele sloturi, însă numai pe una dintre cartele se pot activa datele 4G, cealaltă trecând automat în mod 2G, putând fi efectuate/primite apeluri de/pe ambele cartele. Mai precis, una dintre cartele poate fi folosită doar pentru apeluri, iar cealaltă pentru apeluri și date. Atenția însă la combinația de setări pentru cartele - dacă veți alege apelurile și datele de pe aceeași cartelă, cealaltă va fi scoasă din uz.
Dacă ai o cartelă Digi o vei putea folosi fără probleme în acest telefon, C2 Power suportând banda de frecvență în care operează furnizorul respectiv. Și dacă tot vorbim de cartele, trebuie să știi că acest smartphone suportă în ambele sloturi doar cartele micro-SIM.
Sunetul
... din difuzorul posterior mi s-a părut puternic și destul de clar. Ringtone-urile se aude bine, la fel și muzica. Despre sunetul din căști am vorbit deja puțin mai sus. Ar fi de adăugat faptul că am folosit alte căști decât cele din pachet (unele de cap), pentru o fidelitate mai bună.
Accesorii
La acest capitol, Lenovo stă foarte bine, alegând să pună în cutia lui C2 Power, pe lângă accesoriile indispensabile (alimentator de 2Ah, cablu de date, căști) și un capac de protecție din plastic transparent dur, plus o folie clasică de protecție. Aceste accesorii le consider un bonus și un aspect de luat în considerare, mai ales că te pot scuti de 30-50RON, având în vedere că vorbim despre accesorii de origine.
CONCLUZII
Lenovo Vibe C2 Power este, fără îndoială, un smartphone de luat în seamă, dacă nu chiar un best-buy pentru cei cu buget redus spre mediu, care au nevoie de un device corect, cu specificații și performanțe bune. În ceea ce mă privește, încă îl folosesc cu plăcere în fiecare zi și sunt în continuare încântat de calitatea fotografiilor și a display-ului. Evident că smartphone-ul are și minusurile sale, care pot fi ușor neglijabile :
- video doar HD și doar pe camera principală
- lipsa NFC (deși nu cred că sunt multe alternative în segmentul ăsta de preț care să aibă așa ceva)
- lipsa busolei (cumva specifică segmentului)
- bateria, care, în ciuda capacității ridicate, asigură o autonomie normală
- greutatea (155 grame) și dimensiunile (în special grosimea)
- led-ul pentru blitz nu este dintre cele mai puternice, însă, din nou, se încadrează în media clasei.
În încheiere, vă invit să-mi împărtășiți și voi din experiența utilizării lui C2 Power sau, după caz, să mă „bombardați” cu întrebări legate de acest smartphone.
V-am rămas dator cu detaliile despre achiziție. Am ales Flanco, pentru preț (549 în momentul achiziției, 499 la momentul scrierii acestui review), dar mai ales pentru amabilitatea băieților de la Flanco Suceava (Carrefour).
2 comentarii:
As vrea sa achizitionez o folie de sticla pentru C2 power. Stiti cumva daca pot fi folosite si foliile de la lenovo C2 simplu?
Din câte știu C2 și C2 Power au aceeași diagonală a ecranului și aceleași dimensiuni (mai puțin grosimea), iar multe dintre specificații sunt identice.
Cred că foliile ar trebui să se potrivească.
Sper să-ți fi fost de folos.
Aștept păreri după achiziție.
Cele bune!
Trimiteți un comentariu