miercuri, 30 septembrie 2009

Update la Review (pentax K-X)

Fiind interesat de noua aparitie Pentax, am gasit pe Flickr un set cu sample-uri full-size la ISO 1600 ale noului K-X, precum si un review destul de cuprinzator pe site-ul digitalcameratracker.com. Acum nu stiu cat de oficiale sunt, cert este ca fotografiile sunt facute cu camera respectiva si arata foarte bine. Dupa aceste prime sample-uri putem spune ca in sfarsit Pentax a reusit sa iasa din randul camerelor "zgomotoase". Uitati-va si dati-va si voi cu parerea. Pe noi ne-a convins.

Am gasit si alte cateva sample-uri realizate, de data asta, aproape de limita - la ISO 6400 cu acelasi Pentax K-x + un sample video, imagini postate de un utilizator pe Flickr (click ptr. a vizualiza)
UPDATE 1
Ca sa nu mai creez o noua postare, m-am gandit sa completez tot aici cu informatii despre camera sus mentionata, pe masura ce apar. Spre exemplu, dupa ce am studiat mai bine un "Hands-on Preview" de pe site-ul Imaging Resource am aflat despre K-X ca, cel putin la prima vedere, are si cateva minusuri (ca prea l-am laudat pana acum); dintre acestea poate cel mai important este cel legat de lipsa punctului de confirmare a focusului in vizor, ceea ce nu e chiar de neglijat, mai ales cand alegi un alt punct de focus decat cel din mijloc sau atunci cand nu il folosesti in modul auto (practic se aude doar acel beep - daca este activat din meniu - cand se realizeaza focalizarea corecta). Cam atat deocamdata; promit sa revin imediat ce o sa am lucruri noi despre aceasta camera. Pana una alta, astept si parerile voastre.
UPDATE 2
Pentru ca nu am stare, am mai cautat cateva referinte despre K-X, iar acum sunt in masura sa va ofer un review destul de cuprinzator publicat de siteul ePHOTOzine , precum si noi sample-uri : primele cu K-X dus la limita - la ISO 6400 si 12800 - postate de un utilizator pe Flickr , plus cateva ce nu trec de ISO 800 realizate de Ned Bunnell, presedinte al Pentax Imaging (USA) si publicate pe blogul sau . Daca primele sample-uri vizeaza clar capacitatile camerei la sensibilitati mari, celelalte va ajuta sa descoperiti si alte calitati ale camerei (nu uitati sa verificati si obiectivele cu care au fost facute fotografiile).
UPDATE 3
Daca pana acum am vazut sample-uri si preview-uri ale camerei, iata acum un K-X "in action" la 4,7 FPS via Youtube :

Sounds pretty good :D !
UPDATE 4
Cine cauta, gaseste; asha spune unul din nenumaratele noastre proverbe. Noi am gasit un alt review al lui K-X. De data asta realizat de site-ul Techradar.com, care ofera si cateva sample-uri noi dar, in primul rand, un alt mod de abordare, plus unele lucruri pe care ar trebui sa le luati in considerare daca va doriti un K-X.
UPDATE 5
Deja cred ca ar trebui trase concluziile legate de K-X, insa parca toata lumea asteapta (inca) ceva nou legat de aceasta camera. Un lucru demn de luat in seama este un test de autonomie despre care ne vorbeste acelasi Ned Bunnell, intr-un post recent de pe blogul sau, conform caruia Pentax K-X ar putea trage chiar si 3000 de cadre (dintre care 1/3 cu blitz) cu setul de baterii incluse, ceea ce mi se pare o performanta extraordinara. Nu trebuie ratat nici review-ul de pe PhotographyBlog .
So far, so good ..., ramane de vazut ce surprize ne mai rezerva cei de la Pentax.
UPDATE 6 (Concluzii)
Dupa ce am mai citit un review recent publicat de site-ul DigitalCamearaReview.com cred ca sunt in masura sa trag concluziile finale legate de Pentax K-X.
- In ceea ce priveste calitatea imaginii (ptr. fotografii), majoritatea celor care au testat camera sunt de parere ca Pentax K-X furnizeaza imagini excelente, chiar si la sensibilitati mari, desi are o usoara tendinta de subexpunere (des-intalnita la Pentax); daca mai luam in calcul si varietatea de filtre "in camera" aproape ca nu mai avem nevoie de post-procesare :). Desigur ca pentru o calitate cat mai buna a imaginii e nevoie de obiective de calitate, capitol la care Pentax sta foarte bine (ca si celelalte modele, K-X poate folosi orice obiectiv al marcii fabricat de prin anii '60 in coace).
- Fara Indoiala ca Pentax K-X este o camera rapida; nici o alta din segment nu are performantele sale : shutter minim de 1/6000 de sec, care "ingheata" aproape orice cadru, si o rafala de 4,7 cadre pe secunda. Totusi in Live-View camera devine mai lenta, asta pentru ca focusul este un pic cam greoi in acest mod si tot acest mod de fotografiere "papa" cea mai mare cantitate de energie. De alfel multi dintre review-eri s-au plans de acest lucru. In conditii normale, insa, un set de acumulatori de peste 2450 Mah ar trebui sa fie suficienti ptr cel putin 1900 de cadre. Trebuie sa stiti, insa, ca de fiecare data cand introduceti un set nou de baterii/acumulatori, e recomandabil sa porniti camera dupa aproximativ 1 minut.
- Un alt punct forte al camerei despre care vorbim este pretul (comparabil cu cel al camerelor cu specificatii apropiate : Canon 500D, Olympus E620, Nikon D5000). Astfel K-X poate fi cumparat din Romania cu preturi cuprinse intre 2043,47 (body) si 2686 (dublu kit 18-55 + 50-200)
- Despre calitatile video ale lui K-X nu pot vorbi cu aceleasi cuvinte ca in cazul fotografiilor : camera filmeaza in format HD 720p la 24fps, insa nu are cele mai bune performante la acest capitol (cu toate acestea, clipurile filmate cu K-X au o calitate mai mult decat decenta).
- In fine, putem spune despre K-X ca este o camera usor de folosit, cu meniu intuitiv si cu o ergonomie excelenta, ca sa nu mai vorbim de stabilizarea de imagine (SR) inclusa in corp (ceea ce inseamna ca orice obiectiv veti folosi, nu veti mai avea grija acestui lucru).
Spor la fotografiat !

Niciun comentariu: