Despre Citroen nu ştiu dacă mai are sens să vă povestesc prea mult pentru că este, fără îndoială, constructorul (francez) cu unele dintre cele mai emblematice maşini şi inovaţii din domeniu, fie că vorbim de trecut sau de prezent. Cred că e de ajuns să ne aducem aminte de celebrele filme franţuzeşti din anii 60-70 în care maşinile Citroen jucau parcă un rol principal alături de actori.
Ca mai toată lumea, atunci când au început să mă intereseze maşinile, nu ştiam altceva decât mărcile germane. Cu timpul, am început să am orizonturi mai largi, astfel că am fost deschis către orice era interesant, indiferent de marcă.
Cu Citroen m-am familiarizat acum vreo 9 ani, când testam la dealer-ul local -
Fetcom Suceava modele nou apărute la vremea respectivă. Încă de atunci m-au atras abordarea diferită a mărcii în ceea ce priveşte design-ul şi experienţa la volan în general. Toate acestea le-am regăsit zilele trecute, atunci când am avut ocazia să petrec un week-end alături de
noul C3.
A fost o experienţă plăcută, chiar surprinzătoare pe alocuri,despre care o să vă povestesc imediat.
Încă de la început m-a bucurat faptul că modelul de test era echipat cu un motor pe benzină, pentru că, cel puţin în ultima perioadă am testat numai maşini diesel.
De altfel, am observat că majoritatea review-urilor anterioare pentru acest model au fost făcute cu același tip de motor 1.2 Puretech de 82 de cai.
Dar, să intrăm în detalii :
Exterior-ul noului C3 reprezintă o schimbare radicală pentru model însă nu și pentru marca franceză, pentru că tonul acestei noi linii de design a fost dat în 2014 de către C4 Cactus. De la acesta, C3-ul 2016 a împrumutat, printre altele, tehnologia Airbump - niște bandouri ceva mai late decât unele obișnuite menite să protejeze ușile de atingerile accidentale din parcări, dar și arhitectura scaunelor sau poziționarea farurilor. Nu lipsesc nici protecțiile din plastic negru ce „îmbracă” pragurile, pasajele roților și toată partea inferioară a mașinii. Cu un asemenea design, completat de roțile de 17”, mai c-ai zice că ai de-a face cu un crossover, însă C3 rămâne o mașină de oraș; poate cea mai originală dintre ele. Indiferent de vârstă, combinația de culori în care poate fi configurat modelul francez reprezintă o alternativă tentantă în segment.
Interiorul
... micului spartan francez este în strânsă legătură cu exteriorul, astfel că, de exemplu, fețele ușilor au niște adâncituri ce seamănă foarte mult cu modelul Airbump-urilor, iar combinația de culori de la exterior este păstrată și aici.
Materialele folosite sunt de calitate și plăcute la atingere, oferind senzații și experiențe interesante atât șoferului cât și pasagerilor.
Mi-au plăcut volanul cu aspect sportiv, mânerul schimbătorului de viteze ce se încadrează foarte bine în mână sau mânerul ușilor din față cu aer retro (împrumutat, de asemeni, de la fratele C4 Cactus).
M-am simțit bine, chiar confortabil, în scaunul șoferului atâta timp cât am condus prin oraș, însă pe porțiunile extra-urbane virajate am simțit lipsa unui suport lateral mai evidențiat. Dar poate acest aspect ține și de obișnuință sau de stilul de condus. Am simțit lipsa cotierei, care cred că ar fi sporit confortul deplasărilor lungi, acest accesoriu fiind disponibil doar împreună cu tapițeria mixtă (textil-piele) și doar pentru șofer, fiind atașată de scaunul acestuia.
Apropos de tapițerie, aceasta poate fi comandată din cele 4 variante disponibile - 3 textile și una mixtă.
Nu puteam trece cu vederea sistemul multimedia „comandat” de o tabletă de 7 inchi, poziționată orizontal pe consola centrală, ce găzduiește, pe lângă cele obișnuite (navigație, sistem audio, comunicații) și comenzile pentru sistemul de climatizare automat (mono-zonă). Asta înseamnă că pentru fiecare ajustare a temperaturii sau a direcționării fluxului de aer va trebui să îți iei ochii de la drum pentru o fracțiune de secundă.
Pentru sistemul audio și pentru telefon există însă comenzi fizice pe volan, care, odată ce te familiarizezi cu ele, nu vor mai necesita atenție vizuală.
De altfel, comenzile și setările mașinii sunt intuitive în general, unele dintre ele (cum este sistemul Cruise Control) necesitând un timp de acomodare.
Ținuta de drum
... a lui C3 este bună atâta timp cât nu se face abuz de sportivitate, asigurând suficient confort pentru orice deplasare, oricare ar fi destinația. Suspensia noului C3 mi s-a părut destul de elastică, lucru resimțit mai ales la frânările mai ferme. În rest, chiar și pe virajele strânse, atacate cu viteză potrivită, n-am avut nici o clipă senzația că pierd controlul. Cine vrea mai multă sportivitate, se poate orienta către DS3, care cam pentru asta a fost creeat.
Motor și cutie
Ei ..., ăsta e unul din segmentele care mi-au plăcut cel mai mult la această mașină.
Întâmplarea a făcut să fi condus înainte o mașină cu motor de aceeași cilindree și putere apropiată, care nu m-a impresionat. La C3 lucrurrile stau cu totul altfel pentru că motorul cu care era echipat modelul de test, deși unul aspirat de 1.2 litri mi s-a părut destul de puternic și dinamic pentru această mașină. În viața de zi cu zi conduc tot o benzinară, dar de cilindree mai mare, și am încercat să conduc și C3-ul în aceeași manieră (și aici mă refer la accelerări și turațiile la care schimbam într-o treaptă superioară). Tandem-ul motor-cutie m-au surprins plăcut, mai ales în depășiri, reușind să efectuez astfel de manevre fără probleme chiar și cu mașina plină (4 adulți și un copil). Ca la orice benzinară, pentru obținerea cuplului maxim de 118Nm, sunt necesare turații ridicate, de aici și consumul ridicat de carburant atunci când se alege un stil de condus sportiv; la o utilizare normală, este foarte posibil să se atingă consumuri apropiate de cele oficiale - 5.7/4.1/4.7 (urban/extraurban/mixt).
În cele 2 zile de test și dupa 260 de kilometri parcurși, într-o proporție aproximativă de 30% urban și 70% extraurban, consumul afișat de computer-ul de bord (resetat în prealabil) a fost de 7.1litri/100km; un consum firesc având în vedere stilul de condus (sportiv) și faptul că mașina avea doar 857 de kilometri.
Schimbarea treptelor mi s-a părut ușoară, iar, după cum spuneam, mânerul schimbătorului, asigură o manevrare confortabilă a levierului.
Siguranță
Acest capitol este unul foarte important pentru fiecare producător auto, iar Citroen nu face excepție, nu puține fiind inovațiile producătorului francez din domeniul siguranței auto.
Fiecare C3 vine echipat în standard cu 6 airbaguri, centuri de siguranță cu pretensionare și limitare de sarcină, sistem iso-fix pentru locurile din spate (disponibil opțional și pentru scaunul pasagerului din față), sistem de frânare cu ABS, sistem de control al stabilității ESP (include controlul tracțiunii), plus alte sisteme disponibile opțional.
Esp-ul a intervenit o singură dată pe durata testului, într-un viraj abordat mai energic, iar frânele au fost testate la limită atunci când a trebuit să opresc „din scurt” la o trecere de pietoni, atunci când cineva s-a gândit să traverseze fără să se asigure. În rest, am folosit frâna moderat și am fost mulțumit de comportament. Probabil că și jantele de 17” echipate cu anvelope GoodYear Efficent Grip (205/50 R17) au ajutat foarte mult la performanțele sistemului de frânare și la stabilitatea mașinii.
Concluzii
Pe piața sub-compactelor se dă, poate, cea mai aprigă luptă, pentru un număr cât mai mare de unități vândute. Până nu de mult, în România nu era foarte întâlnit termenul de „mașină de oraș”. Acum lucrurile s-au schimbat, pentru că oamenii au înțeles că vehiculele din această categorie sunt mult mai ușor de manevrat și parcat în „jungla urbană”.
Cu noul C3, Citroen aduce un plus de originalitate atât gamei proprii cât și segmentului sub-compact și cred că va fi cea mai de succes generație a acestui model.
Cu un nivel de dotări de bază suficiente și opționale dintre cele mai variate, cu un portbagaj aproape de limita maximă a clasei (300 de litri), cu un interior rafinat și materiale de calitate, dar mai ales prin look-ul de mini-crossover, noul C3 este una din alegerile cele mai inspirate ale momentului.
Dacă ar fi să aleg unul mâine, m-aș orienta cu siguranță către motorul aspirat (1.2 Puretech) de 82 de cai sau către cel turbo de 110 cai, disponibil exclusiv cu o cutie automată în 6 trepte. După cum spuneam și într-un review anterior, recomand motoarele diesel în special celor care au un parcurs anual de cel puțin 20.000 de kilometri, majoritatea efectuați în regim extraurban. Noul C3 poate fi echipat pe lângă benzinarele amintite (la care se adaugă încă unul de 68 de cai) și cu clasicul deja 1.6 HDi, în 2 variante de putere - 75 și 100 de cai.
Prețurile pornesc de la 10.600 de Euro pentru versiunea de bază - Live echipată cu motorul 1.2 Puretech de 68 de cai și pot ajunge până aproape de 16.000 de euro, în măsura în care se alege varianta de top - Shine, echipată cu variantele maxime de putere ale motoarelor benzină și diesel, plus câteva opționale. Evident că variantele de configurare sunt multiple, de la culoarea exterioară și interioară, până la motor sau opționalele foarte tentante.
Ca de obicei, vă invit ca, dacă dețineți un C3 sau ați testat unul, să îmi împărtășiți din impresiile voastre și astfel să îi putem ajuta pe cei aflați în pragul unei achiziții auto să își facă o părere cât mai solidă despre această mașină.