vineri, 27 ianuarie 2017

Wellcome Pentax KP! - Update

Revin cu postările pe acest blog după o lungă absență și m-am gândit să fac acest lucru cu un rezumat  sau preview(pentru că review nu se poate numi) al noutăților pe care le aduce proaspăt lansat-ul DLR de la Pentax.
De ce Pentax și nu Nikon, Sony, Canon, Olympus, Fujifilm ... ? Pentru că Pentax a însemnat pentru mine debutul în ”liga serioasă” a fotografiei și pentru că acest brand a dovedit în ultima vreme că poate lansa echipament foto corect (calitate-preț-performanțe) și că nu este cu nimic mai prejos față de colegii de competiție de pe piața aparatelor foto DSLR/mirrorless.

Nu cred că mai este o noutate pentru nimeni faptul că Pentax sau, altfel spus, Ricoh Imaging, are, cel puțin în ultima perioadă o poziție din ce în ce mai solidă pe piața DSLR, ținându-și fanii în priză cu lansări periodice de produse noi.

Una dintre ultimele lansări si, poate surprize, este apariția lui KP, cel mai nou membru al familiei Pentax în format DX.
Da, Ricoh Imaging/Pentax, alege să păstreze deocamdată doar un singur model în format FX - Full Frame (K-1), mizând în continuare pe lansarea unei camere în format crop (DX).
KP nu este doar o altă cameră cu același senzor de 24 de megapixeli (probabil similar cu cel din K-3II), ci marchează debutul unor lucruri noi și a unei noi linii de design. Practic, KP este noul flagship al familiei Pentax, fiind situat între K-1 și K-3II.

Dar, de ce e atât de interesant KP ?
Nu doar pentru că are o altă literă în coadă față de modelele precedente, ci și pentru că arată diferit și mai ales pentru că promite că te va surprinde.
Cu ce ?
Cu noul design, în primul rând, care te duce cu gândul la un mirrorless premium sau la seria A7 de la Sony, de exemplu. Dar nu, KP nu este un mirrorless, ci este un DSLR cu oglindă și vizor optic cu pentaprismă și acoperire de 100%. Apropos de design, acesta poate fi customizat - fie cu cele 3 gripuri opționale de diferite mărimi, care pot fi montate în partea dreaptă a camerei în funcție de preferințe sau situație, fie cu gripul vertical D-BG5 sau alte accesorii pe care le pune la dispoziție producătorul.
Sigur că aspectul exterior nu e (întotdeauna) decisiv în alegerea unei noi camere foto, așă că iată ce mai promite KP :

- După cum aminteam, senzor CMOS de 24.3 megapixeli fără filtru AA
- Procesor de imagine Prime IV, identic cu cel din K-1
- ISO între 100-819.200 (adică wow)
- Sistem de auto-focus SAFOX 11 cu 27 de puncte (din care 25 tip cruce)
- Rafală de 7 cadre/s
- Filmare video Full HD la 30fps, (se pot realiza însă și clipuri 4K de tip time-lapse)
- Obturator mecanic și electronic cu viteze minime de 1/6000, respectiv 1/24000
- Stabilizare de imagine (SR II) pe 5 axe ce include sistemul Pixel Shift Resolution
- Display rabatabil de 3 inch cu rezolutie de 921k protejat cu tempered glass
- Body izolat contra intemperiilor în 67 de puncte
- Rezistent la praf și temperaturi scăzute (până la -10 grade Celsius)
- Slot dublu pentru carduri SD (SDHC,SDXC, Eye-Fi, FluCard)
- Wi-Fi

La o primă vedere a acestor specificații mi-au sărit în ochi valorile ISO și obturatorul dublu, dar nici celelalte nu sunt de neglijat.
Ar mai fi de adăugat că bateria este estimată să ”suporte” până la 420 de cadre fără blitz și 390 cu blitz-ul utilizat în 50% din cazuri. Apropos de blitz, cel integrat desigur, acesta are un număr de ghid de 6, ceea ce nu îl recomandă pentru subiecte aflate la o distanță prea mare. Însă la ce ISO maxim promite KP, e foarte posibil ca blitz-ul său să fie folosit foarte rar.
Probabil că foarte curând vom vedea și primele sample-uri full-size, care ne vor ajta să ne conturăm o părere, însă concluzia finală v-o pot comunica abia după ce îl voi testa personal, lucru ce sper să se întâmple curând.
O concluzie preliminară se poate trage și acum, însă, desigur cu rezervele de rigoare, iar eu cred că acest KP poate face o impresie foarte bună atât printre fanii mărci cât și printre cei care folosesc un alt sistem.
În România, Pentax KP, era disponibil la momentul publicării doar la parteneru oficial al mărcii Focus94, având un preț de lansare de 5799 RON atât pentru varianta neagră cât și pentru cea argintie.
Specificațiile complete ale producătorului le găsiți AICI, iar primele fotografii ale lui KP, tot de la producător sunt mai jos.

UPDATE 1 Februarie
Primele sample-uri oficiale nu au întârziat să apară. Pe site-ul RICOH IMAGING UK se poate analiza un set de fotografii de noapte, trase în intervalul ISO 6400-819.200.
Rezultatele sunt surprinzătoare, și spun asta fără să fiu părtinitor și fără să exagerez. Calitatea este comparabilă cu a unui Full-frame de top, cu un ISO 6400 impecabil și imagini utilizabile, din punctul meu de vedere, până la ISO 102.400 inclusiv. Este foarte posibil să se poată scoate imagini ok din fișiere RAW și la valori mai mari, însă nu în aceleași condiții.
Alte sample-uri fotografiate în diverse situații se pot găsi pe site-ul Ephotozine.com.
Din nou, avem fotografii cu zgomot redus, cu detalii și culori bogate.
Asta mă face să-mi întăresc părerea că Pentax KP va fi un succes și, de ce nu, un etalon pentru APS-C.
Rămâne de văzut cum arată RAW-urile.

Niciun comentariu: