marți, 14 martie 2017

A fost odată 4G

     Experiența mea cu internetul mobil începea pe undeva prin 2003, pe când foloseam un Nokia 5100, care avea port IR cu ajutorul căruia îl conectam la laptop și astfel aveam internet cam pe oriunde era semnal. Mă rog ... conexiune la internet, pentru că despre viteză nu putea fi vorba. Dar așa cum era, internetul de atunci era mai bun decât nimic.
     Astăzi deja vorbim de 4G sau chiar 4G+, un internet ce teoretic ar trebui să ajungă la viteze de până la 300mbps. Am zis „wow” când am citit prima dată despre treaba asta și am zis să și testez. Așa că am mers la 2 dintre cei mai importanți operatori de telefonie, solicitându-le o soluție pentru a putea testa echipament 4G acasă. Pentru că de ceva vreme m-am mutat într-o zonă din afara orașului unde nu sunt foarte multe soluții de conectare la internet, m-am gândit să încerc una din variantele 4G.
    Am mers prima dată la Vodafone, care mi-au oferit pentru test un modem portabil Vodafone Hotspot R216. Device-ul e mic (aproximativ de dimensiunea unui card bancar), elegant, are acumulator de 1500mAH și este compatibil 4G (viteze de până la 150mbps).
    Avantajul e că îl poți lua cu tine oriunde, având o autonomie de aproximativ 1/2 de zi (cel puțin în testele mele). Chiar și așa, când se descarcă, îl poți conecta la laptop ori PC sau îl poți ține la încărcat non-stop la priză (cee ce nu e recomandat pentru acumulatorul său). Oricum, dacă se instalează aplicația Vodafone Mobile Wi-fi Monitor (utilă și pentru monitorizarea traficului), vei fi avertizat când bateria ajunge la 10% din capacitatea sa.
     Cu acest modem am avut semnal Wi-fi în toată casa (2 nivele), iar viteza a fost oarecum mulțumitoare având în vedere zona (aproximativ 2,4 km de oraș). În testele efectuate cu aplicația Speedtest am obținut viteze cuprinse între 19 și 21Mbps la download și până la 25Mbps la upload.  În oraș, cu același modem, nu am reușit să depașesc 36Mbps la download. Ca idee, în urmă cu un an, reușeam să obțin cu un telefon compatibil 4G o viteză de 70-75Mbps. Am returnat modemul a 2-a zi, pentru că nu am fost pe deplin mulțumit de viteză și de tarife și condițiile operatorului. Ar mai fi de adăugat că Vodafone oferă posibilitatea contractării unui abonament cu router stand-alone(fix) și cu viteză de download  promisă de până la 50Mbps. L-am testat în magazin și am obținut o viteză de 45Mbps, ceea ce mi se pare mai aproape de ceea ce am nevoie. Însă, atât aici cât și la cealaltă opțiune de conectare, traficul este limitat la 100Gb/lună, ceea ce pentru unii ar putea fi de ajuns.
     Următoarea oprire a fost la Orange, acolo unde aveam și varianta contractării unui pachet internet + TV satelit la vreo 80 de lei /lună. Deși prețul pare avantajos, am zis că nu aleg nimic până nu testez. Despre satelit știam că e ok de la vecinul meu, însă cu internetul a trebuit să mă conving singur. Așa că am mers într-un Orange Shop, am semnat un contract ce includea atât internet 4G, cât și Tv satelit, urmând ca, în maxim 48 de ore, dacă nu sunt mulțumit, să pot rezilia contractul fără obligații. În scurt timp am plecat din shop cu modemul (Huawei B310), pe care abia am așteptat să îl testez acasă.
     Însă rezultatele au fost mult sub așteptări; cu greu am reușit să obțin în teste viteze de 14mbps la download. În rest, de cele mai multe ori viteza se situa pe la 7-8mbps. Chiar și așa viteza din teste oscila foarte mult și uneori a scăzut până sub 1Mbps, făcând utilizarea aproape imposibilă. A fost nevoie de un restart al router-ului pentru a putea fi folosit în condiții optime, dar, chiar și așa, viteza nu a depăși valorile de mai sus. Toate acestea, completate de faptul că semnalul Wi-fi nu era chiar strălucit plus semnalul 4G care scădea în loc să crească atunci când conectam antena inclusă în pachetul modemului, m-au făcut să returnez router-ul a doua zi, deși aveam posibilitatea de a-l păstra pe durata unui week-end.
     Poate ai fi tentat(ă) să spui că m-am pripit și nu am făcut teste în condiții diferite ... M-am convins că nu a fost așa după ce am testat viteza 4G de la Orange folosind un telefon compatibil. Rezultatele au fost similare cu cele ale router-ului, deși, de data asta, eram chiar în oraș.
     De la ceilalți operatori (Digi și Telekom) n-am testat nimic pentru că mi s-a spus că în zona unde locuiesc nu este semnal 4G.
     Concluziile le las în seama voastră. Eventual, dacă aveți valori mai bune în teste, le aștept aici într-un comentariu.
     Nu am scris postarea la sugestia vreunei companii de telefonie sau cu părtinire pentru alta; am vrut pur și simplu să-i ajut pe cei aflați în situația mea să facă o alegere. E posibil ca testele mele să nu fie cele mai concludente, însă este cât se poate de clar că rețelele 4G din România sunt supra-aglomerate (din ce în ce mai mulți români folosesc terminale 4G) și de aici vitezele scăzute.
     Spor la navigat și testat!
    

2 comentarii:

Unknown spunea...

La Plopeni, cand intra semnalul 4G nu mai poti apela si apar scrisul pe ecranului " trafic restrictionat de controlul traficului", in schimb net merge destul de rapid avand in jur de 45mbs

Gabriel MARIAN spunea...

Este posibil să fi setat fie direct din telefon, fie prin intermediul unei aplicații o limită de trafic și de aceea apare mesajul. Cât privește viteza, te felicit; dupa cum am scris în postare eu am reușit să obțin o asemenea viteză doar în oraș, chiar în magazinul operatorului.
Nu ai specificat rețeaua :)