luni, 16 august 2010

Pe urmele potopului

Cu siguranta anul acesta va ramane in amintirea multora drept unul din cei mai capriciosi ani. Ploile au fost parca mai abundente ca niciodata, iar pagubele de neimaginat. Slava Domnului ca nu a fost si mai rau si Doamne Ajuta ca autoritatile sa fi invatat ceva de pe urma acestor inundatii (desigur ca nu te poti pune cu natura, insa poti diminua proportiile dezastrului). Dupa cum s-a vazut si in presa, statul s-a cam saturat sa ii ajute pe cei napastuiti, asha ca tot noi, oamenii simpli, vom reusi sa facem ceva ptr. semenii nostri.
Zonele afectate au fost in mare parte aceleasi care au avut de suferit si de pe urma inundatiilor de acum 2 ani, insa au aparut si zone noi, in care localnicii nu credeau ca vor avea de-a face vreodata cu asha prapad. E de ajuns sa mergi prin zonele afectate din Dorohoi, de exemplu, acolo unde un paraias, pe care altminteri il treci cu piciorul, a reusit sa ajunga pana la streasina caselor si sa piarda in puhoaiele sale si cateva vieti din pacate.
Pentru ca mergem la Dorohoi regulat, am reusit sa traim pe viu drama celor care si-au pierdut agoniseala sau pe cei dragi in doar cateva clipe ... Nu stim sa fi trait ceva atat de terifiant pana acum. Tocmai de aceea ne-am gandit sa dam si noi o mana de ajutor, prin intermediul acestui blog, celor napastuiti de soarta si de furia naturii si va invitam ca ori de cate ori aveti drum prin
zonele afectate (chiar daca a trecut ceva vreme de la prapad) sa luati cu voi lucruri care ar putea fi de folos celor care au pierdut tot; intalnirea cu acei oameni sigur va va sensibiliza.
Pe noi ne-a sensibilizat un cuplu de batrani carora apele aproape ca le maturase casa, dar erau multumiti ca au scapat cu viata, ptr. ca apa ajunsese mai sus de ferestre si ptr. ca la o casa invecinata o femeie fusese luata de ape. Le-am lasat cateva lucruri care au crezut ei ca le sunt de folos si i-am intrebat daca au primit ceva de la stat; surpriza ... nici statul nici convoaiele PSD nu ajunsesera (si) pe la ei. Probabil ca intre timp lucrurile s-au schimbat si batraneii nostri au primit cele trebuincioase ridicarii unei noi case.
Pe un alt batran l-am gasit asezat comod in fata casei pe o canapea scoasa la uscat in care apa isi facuse loc cu prisosinta; poate ca ptentru ca era fotografiat, poate ca asha era firea lui, batranelul ne-a transmis un zambet scurt, care ne-a facut sa ne gandim ca oamenii de acolo nu si-au pierdut speranta. Ce ne-a surprins insa a fost faptul ca o femeie, pe care am gasit-o adunand ce se mai putea prin curtea devastata de urgii, ne-a refuzat politicos ajutorul, sugerandu-ne sa donam lucrurile respective altor oameni, care au cu adevarat nevoie.
Mai jos postam cateva fotografii din timpul si mai ales de dupa inundatii; sunt imagini pe care nu cred ca le-ati vazut la tv sau pe portalurile de stiri (surprinse in comuna Zvoristea, judetul Suceava si municipiul Dorohoi, Judetul Botosani).

Niciun comentariu: