miercuri, 5 august 2009

Ganduri de vacanta

A cam trecut ceva vreme de cand nu am mai postat ceva aici, insa ne-am gandit ca fara obiectul principal al acestui blog - fotografiile, cuvintele sunt neputincioase.
Am tot calatorit in ultima vreme prin diverse locuri pline de splendoare ale acestei tari de care toti fugim si tare ne-ar fi placut sa va impartasim si voua macar cateva imagini; dar dintr-un motiv pe care il puteti intui si singuri n-o sa gasiti aici decat cuvintele, asha ca sa ne punem pe scris :
Incep cu ziua de 12 iunie (un prilej special ptr. noi - cineva a mai prins o floare in buchet :D), cand am vizitat municipiul Piatra Neamt, care arata surprinzator de bine si organizat ptr. un oras din Romania. O fi el "Pinalti" cum o fi, insa nu il poate acuza nimeni ca nu stie sa isi gospodareasca urbea. Daca sunt sceptici printre voi, ii invitam doar la o plimbare cu telegondola, de unde poti vedea intreg orasul si imprejurimile contra unei sume de bun simt, am putea spune. Cea mai frumoasa priveliste a Piatra Neamtului o puteti admira insa de la una din "statiile" telegondolei - Muntele Cozla, cu o altitudine de 657 metri; de acolo veti remarca printre altele si Strandul de pe malul drept al Bistritei, un alt punct de atractie al orasului si o alta dovada ca atunci cand exista dorinta, se pot face lucruri deosebite. Fiind o zi mohorata, nu ne-am putut bucura decat de o plimbare de la un capat la altul al Strandului Municipal din Piatra Neamt, insa chiar si asa am ramas impresionati de nenumaratele posibilitati de petrecre a timpului liber, dar si de organizarea exemplara a diferitelor puncte de atractie de acolo. Am plecat alungati de ploaie si ne-am promis ca vom reveni cu placere in orasul de sub Pietricica.
In fine, dupa mai multe week-enduri petrecute "pe langa casa" si dupa 530 de km parcursi, am ajuns cu bine pe 18 iulie la destinatia primei parti a concediului nostru din aceasta vara; este vorba de Pitesti - orasul lalelelor si a lui Dobrin, dar in primul rand orasul parintilor nostri. Desi am petrecut o buna parte a vietii aici (Gaby), pot spune ca de fiecare data cand ma intorc la Pitesti, gasesc un alt oras : mereu infloritor si intr-o continua schimbare.
Fireste ca nu am facut prea multi purici acasa, asha ca am (re)vizitat diverse atractii din imprejurimi; am fost la 2 dintre cele mai frumoase manastiri din zona - Curtea de Arges (pe care o tii in fiecare zi in buzunar - e pe spatele bancnotei de 1 leu) si Manastirea Dintr-un Lemn din judetul Valcea. Daca primul obiectiv este destul de cunoscut de toata lumea (din zona sau nu), Manastirea Dintr-un Lemn e destul de retrasa, undeva a 25 de km de Ramnicu Valcea, pe un drum, pe alocuri, destul de anevoios. Insa odata ajuns acolo, nu vei vrea sa pleci prea curand; asta ptr. ca atat zona cat si manastirea in sine au un farmec aparte, pe care numai daca esti acolo il poti trai la intensitatea cuvenita. Cei care vor cu adevarat liniste, pot veni aici ptr. cateva zile si sigur se vor intoarce cu multa energie pozitiva.
Revenind la primul obiectiv - Manastirea Argesului, va reamintesc ca aceasta, sau mai bine zis legenda acestui loc, este strans legata de Fantana Mesterului Manole, aflata la aproximativ 50 de metri de locas (dupa aprecierile noastre), cea care s-a format in locul in care ar fi aterizat Manole de pe acoperisul bisericii manastirii. Legenda sau nu, n-ai cum sa nu te bucuri ori de cate ori vizitezi aceste locuri; mai ales atunci cand iti aduci aminte de casa - am mancat la Curtea de Arges, in apropiere de manastire inghetata facuta la Suceava (Betty) si chiar a fost interesant.
Revenind in judetul Valcea, aproape ca am uitat sa amintim, am vizitat si Manastirea Cozia, unde, de asemeni, am avut parte de liniste si relaxare.
Dincolo de a fi fost un ghid turistic, am incercat in acest post sa demonstram ca se pot petrece concedii reusite si pe meleagurile noastre daca se doreste. Desigur ca aici am descris mai mult vizitele la cateva manastiri din zona Arges-Valcea, insa fiti siguri ca acestea nu sunt singurele atractii turistice ale zonei.
Considerati, daca vreti, acest post drept un pont sau o sugestie din partea noastra ptr. un viitor concediu sau excursie. Pana una alta, trebuie sa mai si incheiem, ca deja cred ca v-ati plictisit :) si speram sa revenim cu fotografii in viitorul post.
Vacanta placuta !

Niciun comentariu: